Sibeliuksen Keravan vaihetta esitellään Jussi Makkosen ja Nazig Azezianin Lastu lainehilla -musiikkivideolla


Sibeliuksen Keravan vaihetta esitellään Jussi Makkosen ja Nazig Azezianin Lastu lainehilla -musiikkivideolla

Nazig Azezian ja Jussi Makkonen. Credit: Mika Kirsi

Nazig Azezian ja Jussi Makkonen. Credit: Mika Kirsi

 

Jean Sibeliuksen Lastu lainehilla -musiikkivideo esittelee säveltäjän vähemmän tunnettua elämänvaihetta ja sävellystyön alkuaikaa. Sibelius sävelsi tunnettua pikkukappalettaan Ilmari Kiannon runoon Keravan vuosiensa aikana 1899-1902, jolloin hän myös viimeisteli ensimmäisen sinfoniansa. Sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin musiikkivideo kuvattiin Keravalla viime lokakuussa ja se tuo esiin Sibeliuksen inspiraation lähteitä, luontoa ja maaseudun rauhaa kappaleen sanoitusta mukailevalla tarinalla. Videon voi katsoa oheisesta linkistä ja sen voi jakaa eri mediossa.

https://www.youtube.com/watch?v=ArQsx0qVIR

Jean Sibelius halusi työskennellä maaseudun rauhassa ja muutti sen vuoksi Keravalle vuonna 1899 Mimmi Lundgrenin vuokraamaan huvilaan. Sibelius koki ympäristön inspiroivana, ja viimeisteli Lundgrenin talossa ensimmäisen sinfoniansa. Vuosina 1899–1902 hän asui perheineen Mattilan talossa. Talo näkyy tiedotteen kuvassa taustalla.

Kyseisenä aikana Sibeliukset matkustelivat paljon, mutta nauttivat myös maaseudun rauhasta, minkä seurauksen he alkoivat rakennuttaa Ainolaa Tuusulaan vuonna 1903. Keravan maisemista nautti myös muun muassa taidemaalari Akseli Gallen-Kallela, joka asui Keravalla talvella 1904.

Sibeliuksen tunnetuin Keravan-ajan sävellys on perimätiedon mukaan Mattilan talon aitassa syntynyt Finlandia, joka alun perin esiintyi orkesterille sävelletyssä sävelrunossa Suomi herää. Mattilan talossa Sibelius myös uusi ensimmäisen sinfoniansa ja viimeisteli toisen sinfonian sekä Tulen synty -sävellyksen. Sibelius sävelsi Keravalla asuessaan paljon rakastettuja yksinlauluja, kuten Svarta rosor ja Demanten på marssnön sekä joululaulun On hanget, korkeat nietokset.

Sibeliuksen Keravan vaihe oli poikkeuksellinen paitsi sävellystuotannon myös yksityiselämän kannalta. Jean ja Aino Sibeliuksen kolmas tytär, Kirsti, kuoli lavantautiin Mattilassa helmikuussa  1900 vain vähän yli vuoden ikäisenä. Pian Kirstin kuoleman jälkeen syntyi yksi Sibeliuksen harvoista sello-pianoteoksista, Malinconia Op. 20.

Lastu lainehilla  musiikkivideota on kuvattu Sibeliuksen ja Keravan historian kannalta merkittävissä paikoissa. Arvokas kulttuuriympäristö Mattilan taloineen ja aittoineen, Keravan kartanoineen ja kivisiltoineen sekä Sibeliuksen musiikista Mattilan talon läheisyydessä sijaitsevalla pellolla kuvattava materiaali muodostavat sillan Sibeliuksen ajan ja tämän päivän välille. Keravan vaiherikasta historiaa videolla edustaa muun muassa Olof Ottelinin suunnittelema Keravan Puusepäntehtaan Status-tuoli.

Musiikkivideon on ohjannut ja kuvannut Pekka Varonen, joka on myös äänittänyt sen musiikin. Video on toteutettu yhteistyössä Keravan kaupungin kanssa.

Jussi Makkonen ja Nazig Azezian

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian ovat tulleet tunnetuksi laaja-alaisesta musiikkikasvatustyöstään Suomessa ja ulkomailla. Keravalla toteutettu videotuotanto on jatkumoa musiikkivideoille, jotka he ovat kuvanneet viime vuosina myös muun muassa Ainolassa sekä Sibeliusten häämatkakohteessa, Monolan aitalla Lieksassa. Videot ovat olleet tärkeässä roolissa taiteilijoiden musiikkikasvatustyössä ja konserteissa, jotka ovat saavuttaneet jo yli 500 000 lasta ja nuorta eri puolilla maailmaa.

Yli 2000 koulukonsertin lisäksi Makkonen ja Azezian ovat toteuttaneet myös kaksi kuvakirjaa yhdessä kirjailija ja kuvittaja Katri Kirkkopellon kanssa. Vuonna 2015 julkaistun Soiva metsä -kirjan yhteydessä julkaistu levy ylitti platinalevyrajan vuonna 2017. Merkittävin Yhdysvalloissa toimiva amerikansuomalainen järjestö, Finlandia Foundation National, myönsi syksyllä 2019 Makkoselle ja Azezianille Award of Excellence -palkinnon suomalaisen taidemusiikin ja erityisesti Sibeliuksen tunnetuksi tekemisestä Yhdysvalloissa. Vuonna 2019 Konserttikeskus ry myönsi heille Inkku-palkinnon merkittävästä musikkiikasvatustyöstä Suomen kouluissa.

www.jussimakkonen.com
www.facebook.com/cellistjussimakkonen
www.youtube.com/cellistjussimakkonen
www.sibeliusinspiration.fi

Lisätietoja
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, puh 040-7011 686, katja.toivanen@helsinkicalling.com

Jussi Makkonen

Diplomisellisti, MuM

+358 50 586 2740

www.jussimakkonen.com

facebook.com/cellistjussimakkonen

youtube.com/cellistjussimakkonen

www.sibeliusinspiration.fi

Julkaistu: