Biografia
Jussi Makkonen aloitti sellonsoiton 7–vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa Lieksassa. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen hänet valittiin 1993 ja 1996 hän aloitti yliopisto-opinnot Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2005. Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. professorit Arto Noras, Erkki Rautio ja Frans Helmersson. Voitettuaan Eurovision nuorten solistien kilpailun Suomen karsinnan vuonna 1996 Jussi Makkonen on ollut kysytty esiintyjä niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuosina 1996-1998 Makkonen toimi EU:n nuoriso-orkesterin ja Gustav Mahler –orkesterien jäsenenä.
Vuonna 2008 levy-yhtiö Naxos julkaisi Makkosen Sibelius –levyn kansainväliseen levitykseen, jonka jälkeen hän on esittänyt Sibeliusta sadoille tuhansille kuulijoille konserteissaan Suomessa, Hongkongissa, Filippiineillä, Indonesiassa, Vietnamissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Virossa, Romaniassa, Moldovassa, Kreikassa, Italiassa, Tanskassa, Saksassa, Belgiassa, Norjassa, Itävallassa, Unkarissa, Meksikossa ja Ruotsissa. Makkosen kiertueet on uutisoitu näyttävästi niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ja hän on esiintynyt monien tv- ja radioasemien musiikkiohjelmissa Suomessa, Yhdysvalloissa, Indonesiassa, Vietnamissa, Filippiineillä ja Romaniassa. Makkonen on konsertoinut Suomessa ja ulkomailla useiden suomalaisten eturivin pianistien kanssa, kuten Folke Gräsbeck, Risto Lauriala, Ville Matvejeff, Violeta Petrova, Terhi Dostal, Esa Ylönen, Kalle Toivio, Ruusamari Teppo ja Rait Karm. Vuodesta 2013 alkaen hän on tehnyt säännöllisesti yhteistyötä pianotaiteilija Nazig Azezianin kanssa.
Makkosen tapa tulkita Sibeliusta on löytänyt klassiselle musiikille myös uuden ja nuoren yleisön. Hänen käsikirjoittamansa ja ideoimansa tarinalliset Sibelius- ja Merikanto –konsertit ovat tavoittaneet vuosien 2010-2017 aikana jo yli 500 000 koululaista eri puolilla Suomea pidetyissä konserteissa. Monille kuulijoista konsertti on ollut heidän ensi kosketuksensa klassiseen musiikkiin. Näiden koulukonserttien pohjalta on syntynyt monia uusia tapoja kohdata lapsia ja nuoria taiteen keinoin. Tammikuussa 2015 julkaistiin Sibelius -aiheinen lasten kuvakirja Soiva metsä, jonka kuvitti ja kirjoitti Katri Kirkkopelto. Kirjan mukana olevalla äänitteellä Jussi Makkonen tulkitsee Sibeliusta yhdessä pianisti Nazig Azezianin kanssa. Kirja ja levy jaettiin kaikkiin Suomen alakouluihin keväällä 2015 Opetusministeriön tuella. Soiva metsä -levy ylitti elokuussa 2015 kultalevyrajan ensimmäisenä suomalaisena klassisena sello-piano -levynä ja elokuussa 2017 platinalevyrajan ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä. Soiva metsä -levy oli myös ehdolla vuoden 2016 Emma-gaalassa vuoden lastenalbumiksi. Soiva metsä -projekti sai jatkoa, kun helmikuussa 2019 julkaistiin Katri Kirkkopellon kuvittama ja kirjoittama Lintu Sininen -kuvakirja ja levy. Levyllä sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian tulkitsevat Jonne Valtosen heille säveltämän Lintu Sininen -teoksen kapellimestari James Lowen johtaman Vaasan kaupunginorkesterin solisteina.
Kesällä 2014 Makkonen kuvasi pianisti Nazig Azezianin kanssa Pielisellä kaksi Sibelius – aiheista musiikkivideota Opetusministeriön tuella, joiden teemana on Sibeliuksen häämatka Pieliselle. Sibeliuksen kappaleista Impromptu Op. 5 nro 5 sekä Drömmen Op. 13 nro 5 kuvatut musiikkivideot julkaistiin vuonna 2014 muun muassa Iltalehden nettisivuilla. Makkosen ja Azezianin uusi, Sibeliuksen kappaleesta Nocturno Op. 24 nro 8 kuvattu musiikkivideo julkaistiin lokakuussa 2016. Musiikkivideot ovat saavuttaneet satoja tuhansia katsojia mm. YLE TV 1:ssä, Iltalehden sivuilla, Britannian Classic FM -radioaseman sosiaalisen median kanavissa sekä Makkosen youtube -kanavalla: www.youtube.com/cellistjussimakkonen
Vuosina 2015-2017 Jussi Makkonen kutsuttiin esiintymään neljälle laajalle kiertueelle Yhdysvaltoihin. Kiertueillaan Makkonen konsertoi mm. Astoria Music Festivaalilla ja Seattle Symphonyn Sibelius –konserttisarjassa. Makkonen kutsuttiin konsertoimaan Yhdysvaltoihin jälleen vuosina 2018-2021 yhdessä pianisti Nazig Azezianin kanssa. He aloittavat kiertueensa marraskuussa 2018 Suomen suurlähetystössä Washington D.C:ssä ja konsertoivat tulevina vuosina festivaaleilla, valtionyliopistoissa, konserttisaleissa ja kouluissa eri osavaltioissa. Kiertueen kutsujana ja rahoittajana Yhdysvalloissa toimii Finlandia Foundation National.
Jussi Makkonen johti vuosina 2008-2015 Pielinen Soi –festivaalia yhdessä veljensä, sellotaiteilija Matti Makkosen kanssa. Vuonna 2015 Makkonen oli perustamassa Monola-seuraa, jonka ensimmäisenä konkreettisena toimenpiteenä oli Sibeliusten häämatkakohteen, Pielisen rannalla sijaitsevan Monolan aitan kunnostaminen kulttuuri- ja matkailukäyttöön. Eduskunnan puhemies Maria Lohela avasi kunnostetun Monolan aitan ensimmäistä kertaa järjestetyllä Monola-juhlaviikolla heinäkuussa 2017. Makkonen toimii Monola-juhlaviikon taiteellisena johtajana. Jussi Makkonen on kantaesittänyt Monola -juhlaviikolla suomalaisten nykysäveltäjien musiikkia, vuonna 2018 Pekka Jalkasen teoksen pianisti Nazig Azezianin ja kansanmuusikko Karoliina Kantelisen kanssa ja vuonna 2019 Jonne Valtosen Lintu Sininen -teoksen pianisti Nazig Azezianin kanssa Joensuun kaupunginorkesterin solisteina.
Viime vuosina Jussi Makkonen on ollut kysytty taiteilija myös lukuisilla äänitteillä. Hän on levyttänyt kamarimusiikkia mm. sopraano Johanna Rusanen-Kartanon ja baritoni Esa Ruuttusen kanssa. Vuonna 2013 julkaistiin urkuvelho Kalevi Kiviniemen ”Joulun legenda” –levy, jolla esiintyy vierailevina taiteilijoina sellisti Jussi Makkosen lisäksi myös sopraano Karita Mattila. Tammikuussa 2015 julkaistiin Sibelius 150 –juhlavuoden levy, jolla esiintyvät Jussi Makkosen lisäksi myös pianisti Nazig Azezian, baritoni Esa Ruuttunen, mezzosopraano Annastiina Tahkola ja viulisti Susanna Mieskonen-Makkonen.
Jussi Makkonen esiintyy konserttisalien lisäksi myös valtionhallinnon järjestämissä tilaisuuksissa. Makkonen on esiintynyt mm. Tasavallan presidentin kutsuvierastilaisuudessa Mäntyniemessä, Suomen Eduskunnan järjestämässä Pohjoismaiden Neuvoston palkintojen jakotilaisuudessa sekä lukuisissa Suomen suurlähetystöissä Euroopassa, Aasiassa, Väli-Amerikassa ja Yhdysvalloissa. Suomen ulkoministeriö kutsui Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin esittämään Sibeliuksen musiikkia ETYJ:in parlamentaariseen yleiskokoukseen Helsingin Finlandia-taloon heinäkuussa 2015. Konfliktinratkaisujärjestö CMI kutsui Makkosen ja Azezianin esiintymään lokakuussa 2018 presidentti Martti Ahtisaaren rauhan Nobelista 10 -vuotta -gaalaan Ritarihuoneelle Helsinkiin.
Viime vuosina Jussi Makkosen taiteellista työtä ovat tukeneet mm. OKO-pankki, Suomen Kulttuurirahasto sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Jussi Makkosen yhteistyökumppaneita ovat mm. koulukonsertteja järjestävä Konserttikeskus ry ja Soiva metsä -ja Lintu Sininen -kirjat ja levyt kustantanut Lasten Keskus.
Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi Jussi Makkoselle Sibelius-syntymäkotimitalin joulukuussa 2014 ansioistaan Sibeliuksen musiikin esittäjänä. Kalevala Korun kulttuurisäätiö myönsi Jussi Makkoselle tunnustuspalkinnon elokuussa 2015 ja Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö huhtikuussa 2017 merkittävästä työstään suomalaisen kulttuurin hyväksi. Marraskuussa 2018 Makkonen vastaanotti Pohjois-Karjalan paikallislehdistön maakunta-Antin paikalliskulttuurin hyväksi tekemästään työstä. Maaliskuussa 2019 Jussi Makkonen vastaanotti pianisti Nazig Azezianin kanssa Konserttikeskuksen Inkku-palkinnon lastenkulttuurin eteen tekemästään työstä ja lokakuussa 2019 Makkonen ja Azezian vastaanottivat yhdysvaltalaisen Finlandia Foundation National -järjestön Award of Excellence -palkinnon ansioistaan suomalaisen taidemusiikin ja erityisesti Sibeliuksen musiikin tunnetuksi tekemisestä Yhdysvalloissa.
Jussi Makkonen soittaa Henry Jay –selloa vuodelta 1757.
Lisätietoja:
www.facebook.com/cellistjussimakkonen
www.youtube.com/user/cellistjussimakkonen